29/03/2016

Taşeron İşçiler İçin İşçi Statüsünde Kadro Olsun

Güvenlik-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Sorumlusu Ramazan Palak; İşçi statüsünde kadro olsun, ama kadro olsun özel statü değil. Özel statü de ne demek ?” diye sordu.

Hükümetin kamuda çalışan taşeron işçilerine yönelik hazırladığı yasa tasarısının var olan işçi haklarını daha da geriye götüreceğini belirten Türk-İş’e bağlı Güvenlik-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Sorumlusu Ramazan Palak şöyle konuştu:

İşçşi Statüsünde Kadro Olsun
“Deniyor ki; ‘Sizi özel sözleşmeli personel statüsüne alacağız. Bu statüye sizi alabilmemiz için kıdem ve ihbar tazminatlarınızdan feragat edeceksiniz. 3 yıllık sözleşme imzalayacaksınız.’ Bu 3 yıllık sözleşme ne demek ? ‘Seni 3 yıl sonunda kapı önüne koyabilirim’ demektir. 3 yıl sonunda size ‘hadi güle güle’ denildiği zaman hiçbir hak talep etme şansınız yok. Mahkemeye gitme şansınız yok. Sınav şartı getirmeye çalışıyorlar. Örneğin İstanbul Anadolu Kuzey Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı hastanelerde çalışan güvenlik görevlileri var. Hastanedeki başhekim özel güvenliği nereden bilecek? Nasıl sınav yapacak ? Ya da temizlik işçisinin neyini sınav yapacaksın ? Merdiven nasıl silinir diye mi soracaksın ? Özel sözleşmeli personel statüsü getirildiği için toplusözleşme hakkı da ortadan kaldırılıyor.” Palak, “Ben kadro denildiğinde şunu anlarım. Ben hastanede çalışıyorsam Sağlık Bakanlığı’nın kadrosundayım. Ben Karayollarında çalışıyorsam Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kadrosundayım. Ben kadroyu böyle anlarım. İşçi statüsünde kadro olsun, ama kadro olsun özel statü değil. Özel statü de ne demek ?” diye sordu.

Hükümetin yasalaştırmak istediği düzenlemenin işçi sendikaları ortadan kaldıracağını belirten Palak, “30 bine yakın üyemiz var. Özel güvenlik görevlisi arkadaşlar beni arıyor, ‘Meydansa meydan, yapmamız gereken neyse onu yapalım’ diyorlar. Güvenlik-İş’in Türkiye’de tüm meydanlara inecek kadar gücü var, biz bütün meydanlara ineceğiz. Çünkü bu düzenleme güvenlik sektörünü de bitiriyor” dedi.

Düzenleme Ne Getiriyor ?
Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıklamalarına göre kamudaki taşeron işçilerine yönelik düzenleme özetle şunları öngörüyor:

- Kamuda çalışan 720 bin taşeron işçisi, “özel sözleşmeli personel” olarak istihdam edilecek.

- Bunun için geçmişe dönük 75-80 bin liralık alacaktan vazgeçme şartı getiriliyor. Hükümet bununla yetinmeyecek, özel sözleşmeli personellik için işçiyi sınava tabi tutacak.

- Ayrıca personelle 3’er yıllık sözleşme yapılacak, iş güvencesi büyük ölçüde ortadan kalkacak.

- Personel, işçi sendikalarının toplusözleşmelerinden yararlanamayacak.

- Maaşlarda bir değişiklik olmayacak.


Taşeron İşçiler İçin İşçi Statüsünde Kadro Olsun