26/03/2016

Taşerona Kadro Fiyaskosunda Algı Operasyonu Yapılmaya Başlandı

Ülkemizde bulunan medya organlarının en büyük sorunu TARAFSIZ olamamaları. Her medya kurumunun desteklediği bir taraf illaki oluyor. Kimi iktidar yanlısı, kimi muhalefet yanlısı, kimi o partinin yanında, kimi bu partinin yanında. Maalesef tarafsız yayıncılık ülkemizde pek rastlanan bir durum değil. Üstelik ülkemizde bir de ismi var bu durumun; YANDAŞ MEDYA. Her siyasi partinin, her siyasi görüşün kendi yandaş medyası var mutlaka.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilmesine dair yaptığı açıklama taşeron işçileri memnun etmekten çok huzursuz etti. Devlette kadro almayı düşünürken "özel sözleşmeli personel" adı altında, hiçbir özlük haklarının olmadığı, 3 yılda bir yeni sözleşme imzalamaları gerektiği için iş güvencesi olmayan yeni bir statüyle bulundukları kurumda çalışmaya devam edeceklerini öğrenen taşeron işçiler bir anda hayal kırıklığına uğradı. Kendilerine kadro verilmesini beklerken birden ters köşeye yatırılan taşeron işçilerin tepkileri de gecikmedi. Özellikle sosyal medya üzerinde taşeron işçilerin tepkileri çığ gibi büyüdü.

Hükümet Yanlısı Medya Organları Anında Harekete Geçti, Algı Operasyonu Başlatıldı
Taşeron işçilerin tepkisini gören hükümet yanlısı medya organları hiç beklemeden algı operasyonunu başlattı. "Özel sözleşmeli personel" adı altında getirilen bu sistemin taşeron işçiler için çok iyi olduğu, kamuda çalışan taşeron işçilerin bunu duyduğunda çok sevindiğinden bahsetmeye başladılar. Getirilecek bu yeni düzenlemeye taşeron firmaların karşı çıktığını, taşeron firmaların zarara uğrayacaklarını söylediler. Taşeron işçiler KPSS'ye girmeden devlet bünyesine girecekleri için KPSS puanıyla atananlara haksızlık olduğunu söyleyenler varmış. KPSS puanıyla girenler bilgileriyle girerken taşeron işçiler bilgileri olmadan giriyormuş.

Getirilen bu yeni düzenlemenin taşeron işçiler açısından çok iyi olduğu, taşeron işçiler bu düzenlemeden memnun olurken herkesin bu duruma itiraz ettiği, buna rağmen taşeron işçilere lütuf olarak "özel sözleşmeli personel" statüsünün verileceği gibi bir algı oluşturularak taşeron işçilerin bu yeni statüyü benimsemesi sağlanmaya çalışılıyor. Böylelikle taşeron işçilerin zihninde "herkes karşı çıktığı halde bize verilen çok güzel bir hak" olgusu oluşturularak, aman bu hakkı kaybetmeyelim korkusu oluşturulmaya çalışılıyor.

Zarar Edeceği İçin İtiraz Eden Taşeron Firmalar
Kamuda genel anlamda iki tipte çalışan taşeron firma var;

Firmaların bir bölümü kendi cihaz ya da makinalarını ve o cihaz ya da makinaları kullanacak personelleri getiriyor kamuya. Bu tip firmalar cihaz ya da makinaları getirmeye zaten devam edecek, personelin maaşını firma yerine devletin ödemesi firmaların nasıl bir zarara uğramasına yol açabilir ? Peronelin maaşını hesaplayıp ona göre ihale yapmak çok mu zor ?

Firmaların bir bölümü ise sadece personel temin ediyor, hiçbir iş yapmadığı halde sadece personel temin ettiği için devletten para kazanıyor. Bu tip firmaların para kazanmaları zaten yeterince mantıksız değil mi ?

KPSS'ye Girmeden Personellerin Devlete Alınması
KPSS'ye girmeden bu taşeron işçilerin devlete alınmasının KPSS'ye girenlere haksızlık olacağı fikrini öne sürenler bu işçilerin zaten kamuda devlet için çalıştıklarını ve kadro almaları durumunda kamuda çalışan kişi sayısının hiç değişmeyeceğini, tam tersine taşeron firmaların olması gerekenden az insan çalıştırdığı için taşeron sistemin aradan çıkmasıyla kamudaki eleman ihtiyacının artarak KPSS puanlarının düşmesine sebep olacağını düşünmüyorlar mı ? Yoksa düşünmek işlerine mi gelmiyor ?

KPSS'ye girmediği için bilgisiz elemanların kamuya geçeceğini söyleyenlere sormak isterim, KPSS sorularında hangi mesleki bilgi ile ilgili soru çıkıyor ? Taşeron kamu çalışanları zaten yıllardır çalışan, mesleki tecrübe ve bilgisi olan kişiler. Yaptıkları işle mezuniyet diplomaları uymazsa zaten kamuya geçemezler. Basit bir örnek vermek gerekirse KPSS'de çok sayıda tarih-coğrafya-matematik vb. yapmış yeni mezun bir hemşirenin mesleki bilgisi; 5 yıl önce mezun olup 5 yıldır taşeron firma aracılığıyla hastanede çalışan bir hemşireden nasıl fazla olabilir ?

Zaten KPSS sınav sistemi tartışmalı bir sistem. Mesleki alanda sorulan bir tek soru dahi yok. İnsanları at yarışında koşturur gibi yarıştırıp en önde gideni memur yapmaktan başka bir işe yaramıyor. Ayrıca belli bir yıldan sonra başladı. Eski devlet memurlarının hiçbiri KPSS'ye girmeden memur oldular. KPSS'ye girmediler diye o memurlarıda mı işten çıkartsın devlet ?

"Özel Sözleşmeli Personel" Oldukları Zaman Taşeron Kamu Çalışanlarının Haklarında Hiç Bir Kazanım Olmayacak
Algı operasyonlarıyla süslenmeye çalışılan bu sistemle taşeron kamu çalışanları fazladan hiç bir hak kazanamıyor. Aynı maaşla çalışacaklar, 3 yılda bir sözleşme imzalayacaklar. Sözleşme bitiminde işçi performansı değerlendirilerek tekrar 3 yıllık sözleşme imzalatılacak. İmzalayamayan işsiz kalacak. Peki bu performans değerlendirmesini kim, nasıl yapacak ? Bu değerlendirme yapılırken araya torpil girmesi nasıl önlenecek ? Ya da araya torpil girmesi engellenmek isteniyor mu ?

Tam tersine haklarda kayıplar olacak. Bu şekilde çalışmaya başlamaları için geçmişteki haklarından vazgeçtiklerini beyan etmeleri gerekecek. Vazgeçilecek hakların ne olduğunu kimse net söylemiyor. Yıllardır taşeron firmalarda çalışanlar var, kendi istekleriyle taşeron firmadan ayrıldıkları ve geçmişteki haklarından vazgeçtiklerini beyan ettiklri için kazanmış oldukları kıdem tazminatı hakları ellerinden gidecek mi ? Taşeron işçiler kim vurduya mı getiriliyor ? Kimse bu konulara henüz tam olarak netlik getirmedi.


Taşerona Kadro Fiyaskosunda Algı Operasyonu Yapılmaya Başlandı