07/11/2016

Aile Hekiminin Sorunu Kızına İlham Oldu,
Aşı Muhafaza Projesi Dünya Birinciliği Getirdi

Lise öğrencisi Elifnaz Şentürk, geliştirdiği ısı sabitleme cihazıyla, “Bilimsel Proje Yarışması”nda 21 ülkeden 400 civarında çalışma arasından birinci oldu. Cihaz, organ taşıma işleminde de kullanılabilecek.

Elifnaz Şentürk, aile hekimi olan babasının aşı muhafazasında yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için geliştirdiği “ısıtma ve soğutma sistemlerini bir arada kullanarak sıcaklığı sabitleyen çoklu odalı cihaz" projesiyle “Bilimsel Proje Yarışması"nda dünya birincisi oldu. Brezilya'da ekim ayının son haftasında düzenlenen ve 21 ülkeden 400 civarında çalışmanın katıldığı Mostratec Bilimsel Proje Yarışması'nda, Karşıyaka Anadolu Lisesi'nin 11. sınıf öğrencisi Şentürk, “materyal mühendisliği" dalında dünya birinciliğini Türkiye'ye kazandırdı.

Babasından İlham Aldı

Babasından, kan ve kan ürünleri, aşı, ilaç, serum ile nakil için alınan organların muhafaza edildiği yerlerin sıcaklığının doğru ayarlanması gerektiğini, aksi takdirde kullanılmaz hale gelebildiklerini öğrendiğini aktaran Şentürk, bu nedenle babasının aşıların bulunduğu dolaplardaki sıcaklık değişimi nedeniyle zaman zaman geceleri iş yerine gittiğini, bazen il dışında olmasına rağmen tatilini yarıda keserek aşıları kurtarmak için dönmek zorunda kaldığını anlattı.

Cihazın İki Amacı Var

Şentürk, sağlık alanında kullanılmak üzere geliştirdiği cihazın iki amacının olduğunu belirterek, “Birincisi, ısıtma ve soğutmayı dönüşümlü kullanarak sıcaklığı sabitlemek. Bu sayede kan ve ürünleri, organlar, aşı ve serumların korunması. İkinci amaç da aynı cihaz üzerindeki 3 farklı bölmede farklı sıcaklık değerlerini sabitleyebilmek" dedi.


Aile Hekiminin Sorunu Kızına İlham Oldu, Aşı Muhafaza Projesi Dünya Birinciliği Getirdi