30/10/2017

Radyoloji Teknisyenleri / Teknikerleri
Tükenmişlik Sendromu ile Mücadele Ediyor

Radyoloji Teknisyenlerinin / Teknikerlerinin fazla tetkik ve performans sisteminin en büyük mağdurları olması ve bu konu hakkında iyileştirici herhangi bir işlem yapılmaması bizleri derinden üzmüştür.

Özellikle poliklinik ve acilden en ufak el travmalarına bile omuzdan parmak ucuna kadar istenen gereksiz tetkikler, 1990’lı yıllarda polikliniklere gelen hasta sayısı yüzlerle ifade edilirken günümüzde bu sayıların binlere ulaşması, hasta memnuniyetinin artması için yapılan mücadelelerin bazı sıkıntıları da beraberinde getirmesi hastanedelerde röntgen çekim sayılarının 300-400, BT çekim sayılarının da 200’lerin üstüne çıkması, istenen bu gereksiz tetkiklerin Radyoloji Teknisyenlerinin / Teknikerlerinin hayatıyla oynamaktadır.

Ücretsiz Eğitimlerin Önemi Türk Medikal Radyoteknoloji Derneğinin yıl içinde yapmış olduğu ücretsiz eğitimlere ortalama 1500 meslektaşımızın katıldığını, bu eğitimlere katılan meslektaşlarımızın tamamının ifade ettiği sorunlardan bazıları özlük haklarının gaspı, fazla mesai, fazla tetkik ve performans sistemine bağlı yorgunluk, uykusuzluk ile mutsuzluk içinde çalıştığı, buna bağlı olarak tükenmişlik sendromu ile mücadele verdikleri belirterek ayrıca Radyoloji Teknisyenleri / Teknikerleri içinde artan kanser vakalarının derin depresyona yol açmıştır.

Tüm bu nedenlere bağlı Radyoloji Teknisyenlerinin / Teknikerlerinin mutsuz çalışmasının hasta memnuniyetsizliğine de yansımaktadır. Herşeye rağmen olumsuz şartlarda bile işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışmakta olduğumuzu ama artık bu mağduriyetlere bir son verilmesi en büyük dileğimiz haline gelmektedir. Bu anlamda değerli komite, değerli katılımcılar ve değerli hocalarımızla sunduğumuz bütün veriler ışığında ortak hareket etmeliyiz. Unutulmaması gereken en önemli konu gereksiz tetkiklerin hastalara gereksiz Radyasyon almasına sebep olduğu bu anlamda tiroid e verilen yanlış ışınlamanın yüzde 3 ,meme çekimlerin de yapılan yanlış ışınlamanın yüzde 8 oranın da kanser tetikleyici etkisi olduğu unutulmaması gerektigini kısaca gereksiz tetkikin çalışana da hastaya da olumsuz etkisi olduğu kesindir.

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği
Yönetim Kurulu Üyesi
Onur Yıldırım

DİĞER HABERLER


Radyoloji Teknisyenleri / Teknikerleri Tükenmişlik Sendromu ile Mücadele Ediyor