Kalp Krizi
( Miyokard Enfarktüsü )

Kalp Krizi Nedir ?

Kalp krizi, kalbe kan taşıyan damarlardan birinin çeşitli nedenlerle tıkanması sonucu kalp kasının ilgili bölümünün beslenememesi ve oksijensiz kalmasından dolayı ölmesi ile meydana gelen, şiddetli göğüs ağrısıyla ortaya çıkan patolojik duruma denir.

Kalp krizi kalbin durmasına sebep olabilir ve duran kalp zamanında müdahale edilip tekrar çalıştırılamazsa ölümle sonuçlanabilir.

Eğer zamanında müdahale edilip damar açılmazsa kalp dokusunda hasar oluşabilir ve söz konusu hasar kalp dokusunun kaybı ile sonuçlanabilir. Bu kayıp yaygın ise kalbin pompalama gücünü etkiler ve kalp yetmezliği ortaya çıkar.

Kalp krizi geçirmiş bir hastada, kalp krizinin yaygınlığına bağlı olarak hastanede kalış süresi birkaç günden başlayarak ayları bulan süreler alabilir.

Kalp krizi geçirilme esnasında zamanında müdahale edilirse ve hastanede doğru adımlar atılırsa hastanın kalbi iyileşir, bununla birlikte hasta bir sonraki olası bir kalp krizinden korunmuş olur. Bu doğru adımlar sağlıklı diyet, alkol-sigara gibi kötü alışkanlıkları bırakma, düzenli egzersiz ve fazla kilolarından kurtulma olarak sıralanabilir.

Kalp Krizi ( Miyokard Enfarktüsü )
Nasıl Oluşur ?

Kalp Krizi Geçirdiğimizi Nasıl Anlarız ?
Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır ?

Göğüste 20 dakikadan fazla süren boyun, omuz ve kollara yayılan şiddetli ve baskı yapan ağrı, nefes darlığı, öksürük, baş dönmesi ve bayılma, kusma, mide bulantısı, soğuk terleme, çarpıntı, aşırı halsizlik, endişe ve ölüm korkusu duyulur. Bazen kalp krizi çok ani ve şiddetli bulgular ile başlar ve kolayca tanı konabilir. Ancak bazı kişilerde örneğin; şeker hastalığı olan kişilerde olay yavaş ve hafif bir ağrı veya rahatsızlık hissi ile başlar.

Kalp Krizi Neden Olur ?

Tüm organlar kendilerine ait damarlar ile kan alarak beslenir. Kalp tüm organlara giden damarlara giden kanı pompalar yani bir anlamda tüm organları besler. Ancak kalbin kendisini besleyen damarlarda vardır. Bu damarlara koroner arterler denir.

Bu damarlarda (koroner arterlerde) oluşacak daralmalar angina denilen kriz oluşturmayan göğüs ağrılarına veya benzeri semptomlara yol açar. Tıkanıklıklar ise kalp krizine yol açar. Tıkanıklık erken açılamaz ve kalp krizi ile sonuçlanırsa kalbin pompa fonksiyonunda bozulma olur. Bu bütün vücudu ve tüm organları etkileyecek bir sonuçtur.

Kalbi besleyen koroner damarların tıkanması genellikle pıhtı ile oluşur. Bu damarların daralması veya kalınlaşması ise kolesterol ve diğer bazı maddelerin damar duvarında birikmesi ile oluşan plaklarla başlar. Plak yırtılırsa orada pıhtı oluşması kolaylaşır ve kalp krizi başlar. Damar tam tıkandığı için kan damarın aşağısına geçemez ve o bölgedeki kalp kası beslenemez. Damar ne kadar uzun tıkanık kalırsa o kadar çok kalp kası hayatiyetini kaybeder ve süre 6-8 saati aşarsa bazı durumlar hariç o bölgedeki kalp kasları tamamen ölür ve hasar kalıcı olur.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir ?

Kalp Krizi Geçirme Riskini Neler Artırır ?

Belirli faktörler damar tıkanıklığı ve dolayısıyla kalp krizi riskini yükseltmektedir. Bu risk faktörlerinin çoğu kontrol altına alınabilir. Bu faktörler şunlardır :

Bu risk faktörlerinden bazıları (yüksek tansiyon, aşırı kilo ve yüksek kan şekeri) genellikle bir arada görülür ve buna “metabolik sendrom” denir. Metabolik sendrom yaşayanlar diğer kişilere göre 5 kat daha fazla kalp krizi riski altındadır. Yukarıdaki faktörler doğru beslenme, düzenli egzersiz, kilo kaybı ve sigarayı bırakma ile kontrol altına alınabilir. Ancak yaş (erkeklerde 45, kadınlarda ise 55 yaş sonrası kalp krizi riski yükselmektedir), aile geçmişinde görülen kalp krizleri gibi kontrol altına alınamayacak bazı faktörler de kalp krizi riskini yükseltmektedir.

Kalp Krizi Geçirirsek Ne Yapmalıyız ?
Kalp Krizi Anında Neler Yapılmalı ?

Kalp krizi esnasında bunları yapmak hayat kurtarıyor. Kişinin kalp krizi geçirdiği esnada tıkalı olan damarını açabilmek için yapacağı şeyler hastaya zaman kazandırır. Ağrı başladığı anda şunlar yapılmalıdır :

Kalp Krizinden Korunmak İçin Neler Yapılmalı ?
Kalp Krizinden Nasıl Korunuruz ?

Sağlıklı beslenme, kalp ve damar sağlığının korunması için çok önemlidir. Hazır, konserve gıdalar ve trans yağ içeren fast-food yerine daha çok meyve, sebze tüketmelisiniz. Satın aldığınız süt ve süt ürünlerinin yağsız ya da az yağlı olmasına özen gösterin. Aşırı kiloluysanız bir uzman kontrolünde, size uygun olarak hazırlanmış diyet programı uygulayarak bu kilolardan kurtulmak, kalp krizinden korunmak için atacağınız ilk adım olmalıdır.

Kalp krizinden korunmak için şu hususlara mutlaka dikkat etmelisiniz :

Kalp Krizi Tanısı Nasıl Konur ?
Kalp Krizi Tanısı Koymak İçin Kullanılan Yöntemler nelerdir ?

Kalp krizi tanısını mutlaka doktor koymalıdır. Tanının konabilmei için en önemli şey hastanın şikayetleridir. Bu şikayetler doktor tarafından dinlendikten sonra hasta doktor tarafından gerekli olan tanı yöntemlerine yönlendirilir. Kalp rahatsızlıklarında ve kalp krizi tanısında sık kullanılan yöntemler; elektrokardiyogram (EKG), aboratuvarda yapılan kan testleri ve efor testidir.

Bununla birlikte kalp krizi tanısının konulabilmesi için kullanılan birçok yöntem vardır. Bu tanı yöntemleri girişimsel yöntemler ve girişimsel olmayan yöntemler olarak ayrılırlar. Tıp dilinde genel olarak girişimsel yöntemler, invaziv yöntemler olarak da bilinir. Bir yöntemin girişimsel olması, yöntemin uygulanması sırasında hastanın vücuduna dışarıdan herhangi bir alet yerleştirilmesi ya da sıvı vs. verilmesi, anlamına gelir.

Kalp Krizi Tanısı Konulabilmesi İçin Kullanılan Girişimsel Yöntemler Şunlardır :

Kalp Krizi Tanısı Konulabilmesi İçin Kullanılan Girişimsel Olmayan Yöntemler Şunlardır :

Kalbi Koruyan Besinler Nelerdir ?
Hangi Besinler Kalp Krizi Riskini Azaltır ?

Yağ oranı yüksek olan yiyecekler, mevcut koroner kalp hastalıklarını tetiklediği gibi, kötü kolesterol düzeyini artırarak bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.

Uzak durulması gereken en önemli besin maddesi, tuz. “En tehlikeli üç beyaz” dan biri olan tuz, fazla tüketilmesi durumunda tansiyonu yükseltmektedir. Yüksek tansiyon ise kalp hastalıklarına yol açabildiği gibi böbrek yetmezliği ve felce neden olabilir. Ancak yemeklerde tuzu (sodyumu) azaltmak, yüksek tansiyon hastalarında kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur.

Kalp krizi riskini azaltmak ve kalbimizi korumak için aşağıdaki besinleri tercih etmeliyiz :

Kalp Krizinden Kalbimizi Korumak İçin Beslenme Programımız Nasıl Olmalı ?


DİĞER HASTALIKLARA BAK

Kalp Krizi
BURADA YAZANLAR BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR , TEŞHİS ve TEDAVİ İÇİN KULLANILAMAZ.
TEŞHİS ve TEDAVİ İÇİN UZMAN DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKLİDİR.